Bereken zomertijd en wintertijd 2019
Berekenen startpagina

Wintertijd & zomertijd 2019 en 2020

Met de module zomertijd/wintertijd kunt u berekenen op welke datum de wintertijd en zomertijd ingaan in een bepaald jaar. Kies hieronder het jaar waarvan u de ingangsdatum van zomer- en wintertijd wenst op te vragen:

1. Kies het jaar
Ingang zomer- en wintertijd 2019:
  • Zomertijd 2019:
    klok verzetten in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart
  • Wintertijd 2019:
    tijd wordt verzet in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober
Na het versturen van het formulier worden de ingangsdatum (in de nacht van zaterdag op zondag) van zomer tijd en winter tijd getoond voor het huidige jaar (2019) en het geselecteerde jaar.

Vakantie

Bij onderstaande aanbieders van vakantiehuizen kunt u voordelig een vakantiewoning boeken:

    Meer in de categorie vakantie en de rubriek vakantiewoningen.

Over zomertijd en wintertijd

De zomertijd, in België zomeruur genoemd en internationaal bekend onder de naam Daylight Saving Time (DST), en de wintertijd zijn in de vorm zoals we ze vandaag de dag kennen ingevoerd in 1996. Tussen 1977 en 1995 gold in Europa de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend van maart als ingang van de zomertijd en de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend van september als ingang van de wintertijd. Vanaf 1996 zijn de regels als volgt:

  • De zomertijd begint om 2 uur 's nachts op de laatste zondag in de maand maart. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet op 3 uur. Deze zondag duurt dus slechts 23 uur; één uur korter dan een normale dag.
  • De wintertijd begint om 3 uur 's nachts op de laatste zondag in de maand october. De tijd wordt dan 1 uur teruggezet op 2 uur. Dit betekent in de praktijk dat deze dag 25 uur duurt.

De winter tijd (de 'normale' tijd) duurt dus ongeveer vijf maanden, de zomer tijd plusminus zeven maanden. Tijdens wintertijd wordt het 's ochtends relatief eerder licht en 's avonds eerder donker. De zomertijd is ingesteld om mensen tijdens de lente- en zomermaanden 's ochtends meer te laten profiteren van het daglicht (bij een ongewijzigde tijd zou het namelijk veel te vroeg, als de meeste mensen nog slapen, al licht worden) en om 's avonds energie te besparen doordat het door de klok eenmalig een uur te verzetten later donker wordt en de lampen dus niet zo vroeg aanhoeven.

Onderstaand een aantal relevante links met meer informatie:

Disclaimer
De inhoud van deze pagina is met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Geld-Gids.nl aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid betreffende eventuele onjuistheden. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
home | berekenen | site map | privacy policy
Informatie Bereken Besparen