Rekenmodule hypotheekaftrek berekenen
Berekenen startpagina

Bereken hypotheekaftrek

Wet Hillen van toepassing?

Met deze berekening kunt u bepalen of u volgens de nieuwe wet Hillen in aanmerking komt voor een extra aftrekpost en hoeveel uw hypotheekaftrek en eigenwoningforfait bedragen. Vul hieronder de benodigde gegevens (WOZ-waarde van uw woning, hypotheekbedrag en jaarlijkse hypotheekrente) in, dan berekenen wij voor u wat uw belastingaftrek en eigenwoning forfait is.

  Invoer gegevens (het Informatie icoon icoon biedt hulp)
     WOZ-waarde in euro's:
  Hypotheekbedrag in euro's:
  Hypotheekrente:

Klik op 'Berekenen' voor de berekening van uw bruto hypotheek rente, het eigenwoning forfait en de hypotheekrente aftrek. Tevens ziet u of de wet Hillen op uw situatie van toepassing is.

Na het versturen van de gegevens worden de volgende berekeningen getoond:

  • Rentekosten: het bedrag dat u jaarlijks bruto aan hypotheekrente kwijt bent.
  • Eigenwoningforfait: het te betalen eigenwoningforfait (voorheen: huurwaarde forfait) op basis van de opgegeven WOZ-waarde.
  • Hypotheekaftrek: de uiteindelijke hypotheekrente die u op mag voeren op uw belastingaangifte.

Bij de volgende aanbieders kunt u eenvoudig en voordelig een vrijblijvende offerte voor een hypotheek aanvragen:

    Meer in de categorie hypotheek en de rubriek hypotheek advies.

Meer informatie over de Wet Hillen

De Wet Hillen is een regeling die per 1 januari 2005 in de wet is opgenomen. De regeling betreft een fiscale aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld en is door de overheid ingevoerd met de volgende doelstellingen:

  • Lastenvermindering voor eigenaars/bewoners zonder of met een lage schuld door ze geen belasting te laten betalen over de inkomsten uit eigen woning.
  • Het bevorderen van het (versneld) aflossen van de eigen woning schuld.

In het kort komt de wet er op neer dat een positief saldo van het eigenwoningforfait (bijtelling in Box 1 betreffende de waarde van het woongenot) en de aftrekbare kosten (zoals de hypotheekrente) ertoe leidt dat er een extra aftrekpost op de belastingaangifte mag worden opgegeven, met als gevolg dat de bijtelling door de fiscus per saldo uitkomt op nihil. U komt in aanmerking voor de regeling in de volgende gevallen:

  • Indien u eigenaar bent van een woning welke uw hoofdverblijf is en waarop geen hypotheek meer rust. In dit geval geeft u op uw aangifte het eigenwoningforfait op maar krijgt u tegelijkertijd de beschikking over een extra aftrekpost ter grootte van dat bedrag, waardoor u de bedragen tegen elkaar weg kunt strepen.
  • Indien u een hypotheekschuld van een zodanig geringe hoogte heeft dat de bijtelling van het eigen woning forfait hoger uitkomt dan de betaalde rente over de hypotheek, komt u ook in aanmerking voor een extra aftrekpost. Deze aftrek is in dat geval gelijk aan de hoogte van het eigenwoning forfait min de betaalde hypotheekrente.
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
home | berekenen | site map | privacy policy
Informatie Bereken Besparen